top of page

BOEKOSCOOP

book.png
video-camera.png
Leerlingen tot lezen brengen via verfilmde jeugdliteratuur

Netflix is een van de populairste sites van het moment. Bijna iedere avond valt er wel een goede film te bekijken op de televisie. Samen naar de cinema gaan? Geef toe: dat is toch wel een van de standaarddates van deze tijd.

​

Hoe komt het dat films voortdurend ons pad kruisen, maar dat boeken veel minder in het daglicht komen te staan? Wat kan een film ons bieden en welke meerwaarde heeft een boek? Laten we de eeuwige strijd stilleggen en beide gewoon combineren. Zowel een film als een boek hebben uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen: een verhaal vertellen. Boekoscoop biedt de mogelijkheid zich te verdiepen in een verhaal en dit aan de hand van zowel het boek als de film.

Het maken van een film
Hoe de website tot stand kwam

De website is het resultaat van onze bachelorproef omtrent jeugdliteratuur en films. We willen jongeren tot lezen brengen via verfilmde jeugdliteratuur. Hiervoor ontwierpen we een uitgebreide literatuurlijst, verscheidene opdrachten die inzetten op de verschillende deelcomponenten van het vak Nederlands (spreken, schrijven, poëzie …) en een aantal mogelijke aanpakken voor leerkrachten die ons materiaal wensen te gebruiken.

Het doel van de website

Vanaf twaalf jaar lezen jongeren minder vaak en minder graag fictie. Op de leeftijd van veertien jaar zien we een absoluut dieptepunt. Ons doel is dan ook om deze daling tegen te gaan en te streven naar een autonome leesmotivatie. Op die manier verwerken leerlingen literatuur dieper, liever en vaker. Hierdoor verhoogt zowel het algemeen welzijn van de jongere als de leerwinst. Het biedt dus zowel de leerlingen als de leerkrachten tal van voordelen. De website kan ook gezien worden als opstap naar de leerinhouden omtrent films en filmtaal uit de tweede graad secundair onderwijs.

Hoe we boeken en hun verfilmingen combineren 

Onze doelgroep zijn leerlingen uit de eerste graad a-stroom. Daarom worden jeugdliteratuur en films als twee aparte, maar gelijkwaardige media beschouwd. We zetten in op hun link, maar laten leerlingen niet aan de slag gaan met specifieke kenmerken van het medium film. Het boek blijft centraal staan in de verwerking, maar de film wordt ook ingezet om eenzelfde verhaal op verschillende manieren aan te bieden. In de opdrachten komt het literair begrippenapparaat van boeken aan bod, maar filmtaal wordt achterwege gelaten omdat dit leerstof uit de tweede graad is.

Weliswaar kunnen de opdrachten, indien u dat wenst, aangepast worden zodat ze inzetbaar zijn bij een andere doelgroep.  

popcorn
Gehanteerde criteria voor de literatuurlijst

We stelden de literatuurlijst samen aan de hand van vijf criteria die afgeleid werden uit de resultaten van ons onderzoek. De motivering voor de gehanteerde criteria kunt u terugvinden in onze bachelorproef. Daarnaast vindt u daar ook de criteria die we niet in acht namen en de motivatie daarvoor terug.

             

1. Identificatiemogelijkheid:

de verhalen bevatten hoofdpersonages uit dezelfde leeftijdscategorie.

​

2. De link tussen genre, leeftijd en gender: we selecteerden alle genres die aansluiten bij deze tendens.

​

3. Mogelijkheid tot differentiatie:

we kozen boeken voor zwakke en sterke lezers.

​

 4. Variatie naargelang literaire functies: we bieden zowel diepgaande als luchtigere thema’s aan.

​

5. Kennismaking met een breed gamma aan auteurs: de lijst bevat vertaalde en Nederlandstalige literatuur.

​

Wij hopen van harte dat deze website u en uw leerlingen kan motiveren om via verfilmde jeugdboeken met literatuur aan de slag te gaan. 

​

Alvast veel lees- en kijkplezier toegewenst.

bottom of page